20140626-204803.jpg

Bier (on)gezond?

Zowel in het weekend als tijdens het WK komt er bij de meeste mensen veel bier voorbij. Het is ten slotte voetbal en bij voetbal hoort bier! Persoonlijk vind ik dan ook dat bier ook zeker voor vrouwen is maar daar zijn de meningen in Nederland over verdeeld. Wat dan gelukkig wel een echt mannen ding is, is de bekende ‘bierbuik’. Maar komt die buik nou echt door het bier drinken want bier bevat toch gewoon evenveel calorieën als een bruine boterham?  

Ja, natuurlijk zitten er gezonde producten in bier zoals granen en afgezien de eventuele gezondheidseffecten van alcohol zijn de granen niet zo gezond als in brood. Want het zetmeel uit de granen; gerst, tarwe, rogge of spelt worden in bier gebruikt om de gist in alcohol om te zetten. Terwijl de vezels in brood ervoor zorgen dat je een vol gevoel krijgt, zorgt bier wel voor een vol gevoel maar dat weerhoudt je vaak niet om het volgende biertje over te slaan.

Over het algemeen zit in een gemiddeld biertje 4% alcohol en rond de 120 calorieën in een normaal glas van 250 ml. In Nederland heb je dus geluk want bestel je in het buitenland een biertje dan krijg je vaak ongevraagd meteen een halve liter. Dat zijn dan toch al snel weer 240 kcal en op een beetje gezellige avond haalt iedereen wel een rondje en zit je al snel op 6 glazen bier van 120 of 240 kcal. Wat in het laatste geval toch echt 1440 kcal oplevert, dit is voor mannen dus al snel de helft van de dagelijkse hoeveelheid energie. Als je je dan bedenkt dat je ongeveer 7000 kcal moet verbranden om 1 kilo (vet) kwijt te raken zijn die onnodige kcal toch best zonde.

Het grote nadeel ook is dat de bekende bierbuik die dus vooral bij mannen voorkomt, vooral komt doordat het teveel aan energie bij mannen vaak wordt opgeslagen in de buikholte. Het vet rond de buikholte kan ook nog eens sneller leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en galstenen. Die bierbuik kan dus zeker door het bier komen maar natuurlijk ook door al die andere kcal die opgeslagen worden als vet. Want zeg nou zelf bij bier hoort frituur zoals bitterballen, patat en broodjes hamburger. Kies jij vaker voor bijvoorbeeld rode wijn? Dan eet je dat toch eerder bij salade, noten, stokboord of andere gezondere ‘snacks’. Wijn bevat per 100 ml wel meer kcal maar daar drink je natuurlijk ook minder van dan een biertje… Natuurlijk kun je gewoon bier blijven drinken tijdens het WK maar misschien toch af en toe een rondje overslaan als je deze zomer nog het strand op moet? :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *